Tässä artikkelissa onkin paljon analysointia ja tilastointia. Otin haasteeksi kerätä ja murskata dataa Putouksesta, Karim Z. Yskowiczistä ja Suomen Twitter-kentästä. Ja lopputuloksena onkin aikamoinen läpileikkaus Suomen tämän viikon kuumimpiin puheenaiheisiin.

Kaikki alkoi, siitä kun Toni Nummela julkisti kehittämänsä laskurin, joka tilastoi suomalaisten twiittaajien määrän:

Toni Nummelan laskuri on toiminut 18 päivää ja laskenut sen aikana 30 763 suomalaista twiittaajaa. Laskuri laskee kaikki twiittaajat, jotka ovat käyttäneet suomenkieltä. Onneksi viimeisen parin viikon ajalle sattui supersuosittu Putous ja twiittaajat löytyi Twitteristä ennätysvauhtia!

 

Twittercensus

Toni Nummelan luoman laskurin jälkeen Suomessa avattiin toinenkin Twitter-tilastoja luova sovellus. Twittercensus, joka on aikaisemmin kartoitti Ruotsin Twitter-kentän, siirtyi nyt Suomeen.

Twittercensusta ylläpitää Intellecta ja jonka mukaan Suomessa on 63 632 Twitter-tiliä. Intellectan tilastoista löytyy Twitter-tilien määrän lisäksi myös paljon muutakin kiinostavaa tietoa ja dataa:

Tyypillinen suomalainen Twitter-tili on lähettänyt 10 twiittiä, seuraa 17 ihmistä, omaa 6 seuraajaa ja on luonut tilinsä 25.11.2011. Vain 20% tileistä on twiitannut yli 100 kertaa.

Seuraajien määrän mediaani on 17, mutta keskiarvo on 71. Kuitenkin 63 632 suomalaisesta Twitter-tilistä noin puolet on twiitannut viimeisen 30 päivän aikana.

Tyypillinen Twitter-käyttäjä on lähettänyt 633 twiittiä, seuraa 141 käyttäjää ja omaa 127 seuraajaa. Eroaa siis aika huimasti mediaanista, mitä sekoittaa epäaktiivisten tilien massa.

 

Karimin ihana some-voima

Karim toden totta valloitti suomenkansan ja sosiaalisen median! Karimilla itsellään on Twitterissä 10 973 seuraajaa enemmän kuin itse isäntäohjelmalla Putouksella.

Karimin menestys ei jäänyt pelkästään Twitterin puolelle: Putouksen virallisen Facebook-sivun tekemistä päivityksistä suurimman suosion sai ne jotka liittyivät Jussi Vataseen tai Karimiin. Sama tapahtui myös tilapäivitysten kommenteissa:

Putouksen Facebook-sivut saivat viimeisen kahden viikon aikana  6 343 kommenttia, joista 2 073 sisälti sanan Karim! Siis jopa 33% kaikista kommenteista liittyi jotenkin Karimiin. Ja kuten tilastoista näkee niin sävy oli usein todella positiivista!

Top Keywords Within Comments

Intellecta ja Suomen Twittercensus osoittaa, että Karimin suosio iski yhtälailla kaikkiin. Mutta Putousta tehokkaammin media- ja IT-osaajiin. Eli käytännössä some-ammattilaisiin.

putous-graph

Yhteenveto

Selkeimpänä päätelmänä tästä kaikesta on se, että Suomen televisioon on runnottu Twitter mukaan todella vauhikkaasti! Ja se on tuottanut tuloksia: #putous-tägiä käytettiin Twitterissä 1 490 kertaa ja se sai 5 772 037 näyttökertaa viimeisen 24 tunnin aikana.

Twitter-tilien määrä on kolminkertaistunut vuoden 2012 aikana. Eikä ihme , sillä Twitteriä näkee yhä useammin mukana arkipäiväisissä medioissa: hashtageja näkee mainoksissa, sitä käytetään televisiossa, sitä käytetään Ylen nettisivuilla…

Twitter on tämän hetken kasvavin sosiaalinen media. Ja se on vihdoinkin rantautumassa Suomeen myös kansan keskuuteen. Uuh!

 

Edit: MTV3 julkaisi spottiblogissaan koko Putous-kauden kattavat luvut, ne löytyvät täältä: http://spottiblogi.com/2013/02/28/putous-on-somelainen-tyovoitto/

 

Lähteet:

http://www.toninummela.com/suomi-twitter/
http://www.finnishtwitter.com/graph/
https://app.simplymeasured.com/viewer/xmmi5x5lrzhhlmesaj89bzlsy766m7/722540
https://app.simplymeasured.com/viewer/iymv7mm298qqema5lyjsy5qkhexjih/722622